Reasoning Ability
Directions—(Q. 1–5) For each of the following questions there is some relati onship between the two terms to the left of :: and the same relationship obt ains between the two terms to its right. In each of these questions the four th term is missing. This term is one of the alternatives among the five term s given below. Find out this term.
1. ABCD is related to BEGI in the same way as BCDE is related to … ?
(A) ADFH
(B) CFHJ
(C) CDEF
(D) CEGI
Ans : (B)
1. ABCD is related to BEGI in the same way as BCDE is related to … ?
(A) ADFH
(B) CFHJ
(C) CDEF
(D) CEGI
Ans : (B)
2. ABEF is related to BCFG in the same way as GHKL is related to … ?
(A) FGKJ
(B) HILM
(C) HIKJ
(D) HIML
Ans : (B)
(A) FGKJ
(B) HILM
(C) HIKJ
(D) HIML
Ans : (B)
3. BYCX is related to AZDW in the same way as DWEV is related to … ?
(A) CEXV
(B) CXFU
(C) EVFU(D) EWCX
Ans : (B)
(A) CEXV
(B) CXFU
(C) EVFU(D) EWCX
Ans : (B)
4. ‘CIRCLE’ is related to ‘RICELC’ in the same way as ‘SQUARE’ is related
to—
(A) UQSERA
(B) QUSERA
(C) UQSAER
(D) QSUERA
Ans : (A)
to—
(A) UQSERA
(B) QUSERA
(C) UQSAER
(D) QSUERA
Ans : (A)
5. ‘JKLM’ is related to ‘XYZA’ in the same way as ‘NOPQ’ is related to—
(A) RSTU
(B) YZAB
(C) DEFG
(D) BCDE
Ans : (D)
(A) RSTU
(B) YZAB
(C) DEFG
(D) BCDE
Ans : (D)
Directions—(Q. 6–15) Each of the following questions has four alternative r esponses. Select the correct response.
6. Which one of the following is same as liver, heart, kidney?
(A) Nose
(B) Blood
(C) Urine
(D) LungAns : (D)
6. Which one of the following is same as liver, heart, kidney?
(A) Nose
(B) Blood
(C) Urine
(D) LungAns : (D)
7. Which one of the following is same as uncle, aunt, brother?
(A) Child
(B) Boy
(C) Adult
(D) Nephew
Ans : (D)
(A) Child
(B) Boy
(C) Adult
(D) Nephew
Ans : (D)
8. Which one of the following is same as Jute, Cotton, Wool ?
(A) Nylon
(B) Rayon
(C) Silk
(D) Terylene
Ans : (C)
(A) Nylon
(B) Rayon
(C) Silk
(D) Terylene
Ans : (C)
9. Which one of the following is same as lead, convince, allure?
(A) Direct
(B) Order
(C) Initiate
(D) Fascinate
Ans : (D)
(A) Direct
(B) Order
(C) Initiate
(D) Fascinate
Ans : (D)
10. Which one of the following is same as flood, fire, cyclone?
(A) Accident(B) Rain
(C) Earthquake
(D) Damage
Ans : (C)
(A) Accident(B) Rain
(C) Earthquake
(D) Damage
Ans : (C)

