Showing posts with label english. Show all posts
Showing posts with label english. Show all posts

Tuesday, November 1, 2011

How to Improve English Knowledge Methods and Tips!



As we know in today`s world life has become so dynamic that one needs to change as per the circumstances nearby him which is occurring day by day so as to keep himself upgraded in track of development .  It is said that 32 dialects are used by the Indians and over 12000 types of languages are spoken in India by its people. So India has got innumerable languages in its culture that it is difficult to understand one`s language the north Indian find it difficult to understand the language of a south Indian similarly it is difficult for a Bengali to communicate with a Kashmiri as both are  unaware of each other’s language. So in this case the only language which comes to aide, to remove the language barrier of one is none other than English. English is the only language which is generally accepted by the whole world as giving it as a tag of officially accepted and recognized language throughout the world. English thus has gained a lot of popularity in the whole world by the booming of the IT and BPO sectors in nations of the world.

We all know that English is must nowadays to success in interview, exams etc. So you have to well versed in English language whether in writing or in speaking. Ya, it is difficult for those who studied in regional medium language schools. But it should not be excuse for your failure because there are lots of people who studied in regional medium but now they are more efficient in English language than English medium school student. Its all depend on your interest or passion to learn something. We are here sharing tips to learn English language. Please also share your comments which are you perfect or interested method to learn English language. Best of luck!!

Saturday, August 20, 2011

Corporation Bank Probationary Officers Exam. - 2011


English Language 


(Exam Held on 16-1-2011)

Directions—(Q. 1 to 5) Rearrange the following five sentences (1), (2), (3), (4) and (5) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them—
(1) “What is waste of my tax money”, I thought, walking past the people having free Californian Chardonnay.
(2) “Speak to her”, he said, “She's into books”.
(3) The friend who had brought me there noticed my noticing her.
(4) In late 2003, I was still paying taxes in America, so it horrified me that the US Consulate was hosting a “Gallo drinking appreciation event”.
(5) Behind them, a pianist was playing old film tunes, and a slim short woman was dancing around him.

1. Which of the following would be the FOURTH sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (C)

2. Which of the following would be the FIRST sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (D)

3. Which of the following would be the FIFTH (LAST) sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (B)


4. Which of the following would be the SECOND sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)

5. Which of the following would be the THIRD sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (E)

Directions—(Q. 6 to15) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The Right of Children to Free and Compulsory Education (RTE) Act, 2009, which came …(6)… effect in April this year, is meant to transform the education sector and take India closer to the goal of universal schooling. But with admissions to the new academic session just …(7)… the corner, it is fast becoming clear that …(8)… well-intentioned ideas into …(9)… will take some doing. For a start, the guidelines for admissions under the RTE prohibit schools from conducting any sort of student profiling. The stress on a random yet justifiable admission process means that schools will have to resort to something as quirky as a lottery system. However, leaving admission to a good school to pure …(10)… will only incentives manipulations, defeating the very essence of RTE.

The main problem facing the education sector is that of a resource crunch. The provisions for ensuring universal access to education are all very well, …(11)… we have the infrastructure in place first. Brick and mortar schools need to precede open admission and not the …(12)… way around. In that sense, legislators' assessment of ground realities is …(13)… target when they endorse the closure of tens of thousands of lowcost private schools for not meeting the minimum standards of land plot, building specifications and playground area as laid out in the RTE Act. Instead of bearing down …(14)… on private schools for failing to conform to abstract bureaucratic criteria, efforts to bring about universal education should focus on upgrading and expanding the existing government school infrastructure to accommodate all. Only then can we ensure the much-needed supply-demand …(15)… in the education sector.

6. (A) with
(B) for
(C) on
(D) into
(E) in
Ans : (D)

7. (A) around
(B) near
(C) into
(D) about
(E) reaching
Ans : (A)

8. (A) forming
(B) translating
(C) having
(D) taking
(E) framing
Ans : (B)

9. (A) affect
(B) ideas
(C) practice
(D) concept
(E) procedure
Ans : (C)

10. (A) benefit
(B) merit
(C) chance
(D) basis
(E) method
Ans : (C)

Wednesday, July 27, 2011

Oriental Bank of Commerce Clerk Exam. Solved Paper - 2011


English
(Exam Held on 9-1-2011)
(Second Shift)



Directions—(Q. 1-15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

A fisherman, enfeebled with age, could no longer go out to sea so he began fishing in the river. Every morning he would go down to the river and sit there fishing the whole day long. In the evening he would sell whatever he had caught, buy food for himself and go home. It was a hard life for an old man. One hot afternoon while he was trying to keep awake and bemoaning his fate, a large bird with silvery feathers alighted on a rock near him. It was Kaha, the heavenly bird. “Have you no one to care for you, grandpa ?” asked the bird. “Not a soul.” “You should not be doing such work at your age, ” said the bird. “From now on I will bring you a big fish every evening. You can sell it and live in comfort.” True to her word, the bird began to drop a large fish at his doorstep every evening. All that the fisherman had to do was take it to the market and sell it. As big fish were in great demand, he was soon rolling in money. He bought a cottage near the sea, with a garden around it and engaged a servant to cook for him. His wife had died some years earlier. He had decided to marry again and began to look for a suitable woman.

One day he heard the royal courtier make an announcement. Our king has news of a great bird called Kaha,” said the courtier. “Whoever can give information about this bird and help catch it, will be rewarded with half the gold in the royal treasury and half the kingdom !” The fisherman was sorely tempted by the reward. Half the kingdom would make him a prince !

“Why does the king want the bird ?” he asked. “He has lost his sight,” explained the courtier. “A wise man has advised him to bathe his eyes with the blood of Kaha. Do you know where she can be found ?” “No…I mean …no, no…” Torn between greed and his sense of gratitude to the bird, the fisherman could not give a coherent reply. The courtier, sensing that he knew someting about the bird, informed the king. The king had him brought to the palace.

“If you have information about the bird, tell me,” urged the king. “I will reward you handsomely and if you help catch her, I will personally crown you king of half my domain.” “I will get the bird for you,” cried the fisherman, suddenly making up his mind. “But Kaha is strong. I will need help.” The king sent a dozen soldiers with him. That evening when the bird came with the fish, the fisherman called out to her to wait. “You drop the fish and go and I never get a chance to thank you for all that you’ve done for me,”he said. “Today I have laid out a feast for you inside. Please alight and come in.” Kaha was reluctant to accept the invitation but the fisherman pleaded so earnestly that she finally gave in, and alighted. The moment she was on the ground, the fisherman grabbed one of her legs and shouted to the soldiers hiding in his house to come out. They rushed to his aid but their combined effort could not keep Kaha down.

She rose into the air with the fisherman still clinging onto her leg. By the time he realised he was being carried away, the fisherman was too high in the air to let go. He hung on grimly, and neither he nor Kaha were ever seen again.

1. Why was the king desperately looking for Kaha the bird ?
(A) The king wanted a pet bird.
(B) A wise man advised the king to capture the bird for good luck.
(C) Kaha was the only heavenly bird with silvery feathers.
(D) The king was blind and required Kaha’s blood for his eyes.
(E) Kaha was known to be the greatest bird alive.
Ans : (D)

2. Why did the bird volunteer to bring fish for the old man ?
(A) The old man was inexperienced at fishing.
(B) The bird took pity on the old man and wanted to help him.
(C) The bird had caught more fish than required.
(D) The bird wanted to make the old man rich.
(E) The bird had heard the old man bemoaning his fate.
Ans : (B)

3. What led the courtier to sense that the fisherman might know something about Kaha ?
(A) The courtier had observed Kaha alight at the fisherman’s house every evening.
(B) The courtier had seen the fisherman talk to Kaha.
(C) The fisherman fumbled when asked about Kaha.
(D) Word went around that the fisherman was in contact with Kaha.
(E) None of these
Ans : (C)


4. Which of the following cannot be said about the royal courtier ?
(1) He was a very observant man.
(2) He was jealous of the old fisherman.
(3) He had informed the king about the fisherman.
(A) Only (1)
(B) Only (2)
(C) Only (3)
(D) Only (1) and (3)
(E) Only (2) and (3)
Ans : (B)

5. What could be an appropriate title for the story ?
(A) A Fish a Day
(B) The Lonely fisherman
(C) Kaha the Silvery feathered bird
(D) The Blind King
(E) The Ungrateful old fisherman
Ans : (E)

6. Which of the following is not true about Kaha ?
(A) Kaha was a very considerate bird.
(B) The blood of Kaha was precious.
(C) Kaha was a strong bird.
(D) Kaha flew away alongwith the old fisherman.
(E) Kaha saved the fisherman from the King’s wrath.
Ans : (E)

7. Why did the fisherman stammer when asked if he knew about the bird ?
(A) The fisherman thought he was going to be punished for living off the bird.
(B) He was thrilled he would be able to help the king.
(C) He already knew about the reward that was being offered.
(D) He was conflicted between the king’s reward and his gratitude towards the bird.
(E) The fisherman was faced with a very unexpected question by a royal courtier.
Ans : (D)

8. How did the fisherman get Kaha to come down ?
(1) The fisherman told Kaha that the King was impressed by her kindness and wanted to meet her.
(2) The fisherman invited Kaha to live in his house as he was a lonely man and wanted company.
(3) The fisherman invited Kaha to his house for a feast in order to thank her for everything.
(A) Only (1)
(B) Only (2)
(C) Only (3)
(D) Only (2) and (3)
(E) Only (1) and (3)
Ans : (C)

Thursday, July 21, 2011

Central Bank of India P.O. Exam. Solved Paper- 2010



English Language
(Exam Held on 25-7-2010)

Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the question.

A few weeks ago, a newspaper article quoted a well known scientist saying, “IT has destroyed Indian science”. One can speculate about the various ways in which the growth of the IT sector and other similar knowledge industries such as biotechnology has led to a decline in basic scientific research in India.

The most obvious reason is money; pay scales in IT and BT are much higher than one can aspire to in academia. The argument goes : why should a bright B. Tech. or M.Sc. student enroll in a Ph.D. programme when she can make a lot more money writing code ? Not only does a fresh IT employee make a lot more than a fresh M.Tech. student, her pay will rise much faster in IT than in academia. A professor’s pay at a government-run university, even after the Sixth Pay Commission, tops out at far less than a senior executive's salary in a major industry.

Second, the social status of IT and BT jobs equal or even exceed the social status of corresponding academic positions, since they are seen as knowledge industries, which plays to best and worst instincts of the societal order. As quintessential white collar professions, neither do they compel a successful entrepreneur to resort to violence and corruption, nor do they demand any physical labour. Unlike real estate or road construction, it is felt that IT workers can become rich while staying honest and sweat-free.

Assuming that the labour pool for academia and IT is roughly the same, the difference in our collective preferences biases the labour market towards IT and away from academia. Further, when the imbalance between IT and academia continues for years and even decades, a destructive loop, from academia’s point of view, is created. When our best and brightest take IT jobs over academic ones for a decade or more, faculty positions in our universities and research centres are no longer filled by the best candidates.

As faculty quality goes down, so does the capacity to train top-class graduate students who, after all, are teachers in training. In response to decreasing faculty quality, even those students who would otherwise choose an academic profession, decide to join industry or go abroad for their studies. These foreign trained graduates prefer to come back to corporate India—if at all they do come back—and the downward cycle replicates itself in each generation. In other words, academia is trapped within a perfect storm created by a combination of social and economic factors.

In this socio-economic calculus, the members of our societal classes should prefer an IT job to an academic one. Or, to put it another way, the knowledge economy, i.e., the creation of knowledge for profit, trumps the knowledge society, i.e., the creation of knowledge for its own sake or the sake of the greater good. As is said, “knowledge is power, but money is even more power.” Perhaps the scientist was alluding to this victory of capitalism over the pursuit of pure knowledge when he accused IT of having a negative influence on Indian science.

Surely, knowledge has become a commodity like any other and as a result, knowledge workers are like any other labourers, who will sell their wares to the highest bidder. One solution is to accept and even encourage the commoditization of knowledge; if so, Indian universities and research centres should copy their western counterparts by becoming more and more like corporations. These centres of learning should convert themselves into engines of growth. In this logic, if we increase academic salaries and research grants to match IT paycheques we will attract good people into academia, where, in any case, it is rumoured that a certain elusive feeling called ‘the quality of life’ is better.

1. According to the passage, what did the scientist actually mean when he said, “IT has destroyed Indian Science ?”
(A) The centres meant for Scientific research are being utilized by IT industries
(B) The IT industry does not employ people pursuing higher studies
(C) As information is readily available on the internet because of IT, there is no need to seek further information
(D) IT has distorted the truth as stated by Indian science
(E) The desire for money has overshadowed the search for knowledge
Ans : (B)

2. Which of the following is possibly the most appropriate title for the passage ?
(A) Is the Future of IT Bright ?
(B) The IT Industry and the World Economy
(C) Research and Academics – Losing the Battle Against IT
(D) Scientific Research and the Need for Well – Trained Faculty
(E) Information Technology and its Advantages
Ans : (C)

3. Why does the author say that knowledge has become a commodity ?
(A) As it is no longer desirable in any professional field
(B) As there are too many educational institutes in the country which do not provide quality education
(C) As knowledge is now available easily as compared to the past
(D) As knowledgeable people sell their services for the highest price possible
(E) Like commodities knowledge too becomes stale after a certain period
Ans : (D)


4. What, according to the author, is a destructive loop ?
(A) Many people quit their existing jobs to work in the IT industry which in turn leads to the downfall of the other industries
(B) The fact that the best minds do not want to become teachers and this in turn leads to good students seeking knowledge elsewhere
(C) The fact that people working in the IT industry do not pursue higher studies which in turn leads to the deterioration in quality of employees
(D) The unending use of resources by the IT industry leading to a dearth of resources in the country
(E) Less grants are being provided by the Government to academic institutes which in turn leads to poor quality students joining the same
Ans : (C)

5. Which of the following mentioned below is/are the author’s suggestion/s to promote interest in Indian academia ?
(1) Research centres should adopt the corporate culture as is done in the West
(2) Lessening the number of research grants given
(3) Making academic salaries equivalent to those paid in IT industries.
(A) Only (3)
(B) Only (1)
(C) Only (2) and (3)
(D) Only (1) and (3)
(E) None of these
Ans : (D)

Tuesday, June 14, 2011

Punjab National Bank Clerk Exam English Solved paper 2010


English Language : Solved Paper(Held on 4-4-2010) 
Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed inbold to help you locate them while answering some of the questions.

Once upon a time, there lived an old lion. The lion, the king of the forest had grown old. He became frail and due to this, he could not hunt for food. With each passing day he became more and more weak. He realized that he would not live for long if it continued like that. He thought how could he arrange for his food ? After pondering over it for quite some time, he decided that he should have an assistant.

The lion thought that a fox would be the best person to handle this position as he was intelligent and clever. He summoned the fox and said, “Dear friend, I have always liked you because you are smart. I want to appoint you as my minister and advise me on all the affairs of the forest”. The old lion also asked the fox, that since he was the king of the forest, he should not have to hunt for his food. With respect to this, the fox’s first duty as minister was to bring him an animal to eat every day. The fox could not refuse the king and accepted the offer.

After the conversation, the fox went out to find an animal for the lion. On the way, he met a fat donkey. He said “My friend, I have got good news for you. You are very lucky. Our king, the lion has chosen you to be his chief minister. He asked me to meet you and inform you about his decision.” The donkey was scared of the lion and said, “I am afraid of the lion. He might kill me and eat me up. Why has he chosen me as his chief minsiter ? I am not even fit enough to be a minster as I am not as intelligent as other animals.” The clever fox laughed and, said, “Dear, you don’t know your great qualities. Our king is dying to meet you. He has chosen you because you are wise, gentle, and hard working. By serving the king, you will be the second most powerful animal of our forest. Imagine, all the other animals will respect you and seek favours from you.” “You must not lose your greatest chance in life.” So, the poor donkey was convinced and got ready to go along with the fox.

In this way, the fox managed to attract the donkey to the lion’s den. When the fox and the donkey approached, the lion was hungrier than ever. But he kept a smiling face and said, “Welcome, my dear friend. Come near me. You are my chief minister.” As the donkey came closer, the lion pounced on him and killed him instantly. The lion thanked the clever fox and was happy to get the food. As the lion sat down to take his meal, the fox said, “Your Majesty, I know you are very hungry but a king must take a bath before his meal”. The lion thought it was a good idea and told the fox to keep a watch on the carcass of the donkey”. The fox silently sat down to keep a watch of the donkey and thought to himslef, “I took all the trouble of getting the donkey here. It is I who deserve the best portion of the meal”. Thus, the fox cut open the head of the donkey and ate up the whole brain. When the lion returned he shouted, “What happened to the donkey’s brain ? I wanted to eat the brain first.” The fox smilingly replied, “Your majesty,
donkeys have no brains. If he had any, he would not have come near a lion at all”.

1. Why did the lion decide to have an assistant for him ?
(A) He was too lazy to hunt for himself
(B) He was old and weak and could not hunt any more
(C) He wanted someone to help him kill the fat donkey
(D) He could not handle the affairs of the forest alone
(E) None of these

2. Why did the lion select the fox as his assistant ?
(A) He had heard that the fox had good hunting skills
(B) He wanted the fox to take over as the king of the forest
(C) The fox had offered to let the lion have his leftovers
(D) He had planned to eat the fox after luring him to become his assistant
(E) None of these

3. Why did the fox say ‘our king is dying to meet you’ to the donkey ?
(A) The king would have died of hunger if the donkey did not meet him
(B) The king desperately wanted the donkey to be his chief minister as he was gentle and hard working
(C) The fox wanted to convince the donkey to come with him to the lion so that the lion could eat him
(D) The king wanted to meet the doneky since all other animals respected the donkey more than the king
(E) None of these

4. Which of the following best describes the donkey ?
(A) Honest
(B) Wicked
(C) Clever
(D) Opportunist
(E) Foolish

5. Which one of the phrases given below the following statement should be placed in the blank space provided so as to make a meaningfully correct sentence in the context of the passage ?
When the lion did not see any brain in the donkey’s head ……….
(A) he spared his life and let him go
(B) he got upset with the fox for having selected such a donkey
(C) he took his decision to make him the chief minister back
(D) the fox explained to him that donekys do not have any brains
(E) None of these


Thursday, June 9, 2011

CORPORATION BANK CLERKS 2009 SOLVED PAPER





Corporation Bank Clerk Recruitment Exam.,
Solved Paper (Based on Memory)
With Answare Hints


Paper Year 2009
Section : 
1: Reasoning Ability and Numerical Aptitude 100Que
2: English Language 50 Que
3: Clerical Aptitude 50 Que

Corporation Bank Clerk Exam English Solved Paper





Corporation Bank Clerk Exam., 2010
(Held on 12-9-2010)
English Language 

Directions—(Q. 1–10) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

There were three big fish living in a beautiful lake by the city. They were very close friends. All three of them were very different from one another. The first fish believed in fate. He thought things cannot be changed and what has to happen will happen, no matter what. The second fish was intelligent. He thought he knew how to solve a problem with his intelligence. The third fish was the wise one. He thought long and hard before acting.

One day, the fish were happily playing around in the water when the wise fish overheard a fisherman talking to another. “Look at that one, what a big fish… This lake is full of big fish. Let us come back tomorrow and catch them.”

On hearing the news, the fish hurriedly swam to his friends. “Let us get out of this lake before those fishermen come back. I know of a canal that can take us to another lake.” The intelligent fish said “I can take care of myself if the fishermen come.” The fish who believed in fate said “whatever has to happen will happen, I was born in this lake and I am not going to leave it. “The wise fish did not want torisk his life and so he took the route through the canal and left his friends.

The fishermen came back the next day and cast their nets. They caught many fish along with the two friends who stayed behind. The intelligent fish acted as if he was dead and escaped. The fishermen threw him back into the lake with all the other dead fish that were caught in the net. However, the fish who believed in fate was caught and killed.

1. Why did the fishermen come back to the lake the next day ?
(A) To admire its beauty
(B) To catch the nice big fish
(C) To take a break
(D) To count the fish
(E) None of these
Ans : (B)

2. Why did the wise fish leave the lake ?
(A) He overhead the fishermen talking about catching them
(B) He was tired of living in the lake
(C) He had a fight with his friends
(D) He was asked to leave by the Head fish
(E) None of these
Ans : (A)

3. How did the intelligent fish save his life ?
(A) He pleaded with the fishermen to let him go
(B) He escaped to another lake
(C) He jumped off the net
(D) He pretended to be dead
(E) None of these
Ans : (D)

4. What shocking news did the wise fish give his friends ?
(A) That he did not want to be friends with them any more
(B) That he was sick and dying
(C) That he had overheard the fishermen’s plans of catching them
(D) That he wanted to leave the lake
(E) None of these
Ans : (C)

5. How did the wise fish escape ?
(A) By taking a ride on the fishermen’s boat
(B) By pretending to be dead
(C) Only (A) and (B)
(D) From the canal
(E) None of these
Ans : (D)

Bank Book Search

To subscribe Bank Job Alert for free sms

ON bankkaypaper

at 9870807070
x

Pappu Bhi Padhega

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner