Showing posts with label 2011. Show all posts
Showing posts with label 2011. Show all posts

Thursday, October 21, 2021

CURRENT AFFAIRS

1. ‘ब्राइट स्टार’ अभ्यास (Exercise Bright Star) किस देश में आयोजित एक बहुराष्ट्रीय सैन्य अभ्यास है? उत्तर – मिस्र ‘ब्राइट स्टार’ अभ्यास (Exercise Bright Star) एक बहुराष्ट्रीय सैन्य अभ्यास है, जो मिस्र में हर दो साल में एक बार आयोजित किया जाता है। इस वर्ष के अभ्यास में अमेरिका सहित 21 देशों की भागीदारी होगी। इस तरह का पहला अभ्यास वर्ष 1980 में मिस्र और इज़रायल के बीच शांति संधि पर हस्ताक्षर करने के बाद आयोजित किया गया था। अंतिम ब्राइट स्टार अभ्यास 2018 में आयोजित किया गया था, जिसमें 16 प्रतिभागी राष्ट्र शामिल थे। ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ 2. भारत ने किस देश के साथ एशिया के हरित विकास के वित्तपोषण के लिए 1.2 बिलियन डॉलर के पैकेज की घोषणा की है? उत्तर – यूके भारत और यूनाइटेड किंगडम ने 1.2 बिलियन डॉलर के पैकेज की घोषणा की है, जिसका उद्देश्य एशियाई देशों के हरित विकास के लिए वित्तपोषण में सुधार करना है। इस पैकेज में 1 बिलियन डॉलर का निवेश शामिल है, जो हरित प्रौद्योगिकी पर काम करने वाले व्यवसायों का समर्थन करने के लिए यूके के विकास वित्त संस्थान CDC का निवेश होगा। भारत में हरित परियोजनाओं के लिए निजी पूंजी जुटाने के लिए क्लाइमेट फाइनेंस लीडरशिप इनिशिएटिव (CFLI) इंडिया पार्टनरशिप भी शुरू की गई है। ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ 3. पत्रकारों के लिए ‘पत्रकार कल्याण कोष’ योजना किस राज्य में लागू की गयी है? उत्तर – छत्तीसगढ़ छत्तीसगढ़ राज्य सरकार ने ‘पत्रकार कल्याण कोष’ नाम की योजना लागू की है। इस योजना के तहत, COVID में जान गंवाने वाले पत्रकारों के परिवारों को वित्तीय सहायता प्रदान की जाएगी। इसके अलावा, इस योजना के तहत, पत्रकारों को COVID रोग के इलाज के लिए 2 लाख रुपये की राशि दी जाएगी। राज्य ने वरिष्ठ पत्रकार सम्मान निधि योजना के तहत वरिष्ठ पत्रकार को मासिक पेंशन 5000 रुपये से बढ़ाकर 10,000 रुपये करने का भी निर्णय लिया है। ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ 4. “स्वास्थ्य विज्ञान विश्वविद्यालय विधेयक” किस राज्य की विधानसभा द्वारा पारित किया गया है? उत्तर – ओडिशा ओडिशा की विधान सभा ने हाल ही में स्वास्थ्य विज्ञान विश्वविद्यालय विधेयक 2021 पारित किया है। यह विधेयक राज्य के सभी चिकित्सा और पैरामेडिकल संस्थानों को एक ही स्वास्थ्य विज्ञान विश्वविद्यालय के तहत लाने का प्रयास करता है। वर्तमान में, राज्य के विभिन्न चिकित्सा और पैरामेडिकल संस्थान विभिन्न विश्वविद्यालयों से संबद्ध (affiliated) हैं। ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ 5. विश्व स्टाम्प प्रदर्शनी ‘फिलानिप्पन 2021’ (World Stamp Exhibition ‘Philanippon 2021’) कहाँ आयोजित की गई थी? उत्तर – जापान फिलानिप्पन 2021 (Philanippon 2021) विश्व स्टाम्प प्रदर्शनी है, जो हाल ही में टोक्यो, जापान में आयोजित की गई। जापान में डाक सेवा की स्थापना को चिह्नित करने के लिए 1971 से जापान में हर 10 साल में यह कार्यक्रम आयोजित किया जाता है। इस वर्ष जापान की डाक सेवा की 150वीं वर्षगांठ के रूप में चिह्नित किया गया। 6. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने 07 से 17 सितम्बर को किस पर्व के रूप में मनाने की घोषणा की है? उत्तर : शिक्षक पर्व 2021. 7. देश के औद्योगिक विकास में महत्वपूर्ण भूमिका निभाने वाले राजस्थान स्टेट इंडस्ट्रियल डेवलपमेन्ट इन्वेस्टमेंट कॉर्पोरेशन लिमिटेड (रीको) को किस अवार्ड से सम्मानित किया गया है? उत्तर : SIIDC के राष्ट्रीय पुरस्कार। 8. चीनी राष्ट्रपति शी जिनपिंग ने ने अपनी सेना पीपल्स लिबरेशन आर्मी की पश्चिम थिएटर कमान के लिए किसे नया कमांडर नियुक्त किया है? उत्तर : जनरल वांग हाईजियांग। 9. कश्मीर के किस 23 वर्षीय युवक ने घाटी से कन्याकुमारी तक की 3600 किमी की दूरी को 8 दिन 01 घंटे, 37 मिनट में पूरी कर विश्व रिकॉर्ड बना दिया है? उत्तर : आदिल तेली। 10. बिहार विधानसभा के पूर्व अध्यक्ष एवं 9 बार विधायक रहे किस कांग्रेस नेता का निधन हो गया है? उत्तर : सदानंद सिंह। 11. आंध्र प्रदेश राज्य सरकार ने रजनीश कुमार को किस पद पर नियुक्त किया है? उत्तर : राज्य सरकार के आर्थिक सलाहकार। 12. आज के दिन (08 सितम्बर) को विश्वभर में किस दिवस के रूप में मनाया जा रहा है? उत्तर : विश्व साक्षरता दिवस। 13. देश में पिछले 24 घंटे में कोरोना के कितने नए मामले सामने आये हैं? उत्तर : 37,875 (369 मौतें). 14. ब्रिटेन की किस कंपनी ने फ्रांस से लेकर अमेरिका में भारतीय सम्पत्तियों को जब्त करने से जुड़े मामलों को एक अरब डॉलर में वापस लेने की घोषणा की है? उत्तर : केयर्न एनर्जी। 15. तालिबान सरकार ने अफगानिस्तान में किसे अपना प्रधानमंत्री एवं उपप्रधानमंत्री घोषित किया है? उत्तर : मुल्ला मोहम्मद हसन अखुंद (प्रधानमंत्री), मुल्ला बरादर एवं हनफी (उपप्रधानमंत्री)।

Thursday, October 20, 2011

IBPS CLERKS EXAM COMPUTER KNOWLEDGE MCQs QUESTION ANSWERE 2011


 
1. Programs from the same developer , sold bundled together , that provide better integration and share common features , toolbars and menus are known as ....
(A) software suites
(B) integrated software packages
(C) software processing packages
(D) personal information managers
(E) none of these
ANS (A)
2. A data warehouse is which of the following ?
(A) Can be updated by the end users
(B) Contains numerous naming conventions and formats
(C) Organized around important subject areas
(D) Contains only current data
(E) None of these
ANS (C)
3. ______________ servers store and manages files for network users.
(A) Authentication
(B) Main
(C) Web
(D) File
(E) None of these
ANS (D)
4. All of the following are examples of real security and privacy risks Except _____
(A) hackers
(B) spam
(C) viruses
(D) identify theft
(E) None of these
ANS (B)

Sunday, October 16, 2011

Allahabad Bank Probationary Officers Exam. 2011 SOLVED PAPER|Computer Knowledge



Computer Knowledge 

(Held on 17-4-2011) 


1. Which of the following are advantages of CD-ROM as a storage media ?
(A) CD-ROM is an inexpensive way to store large amount of data and information
(B) CD-ROM disks retrieve data and information more quickly than magnetic disks do
(C) CD-ROMs make less errors than magnetic media
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

2. A ……… is the term used when a search engine returns a Web page that matches the search criteria.
(A) blog
(B) hit
(C) link
(D) view
(E) success
Ans : (C)

3. The ……… is the term used to describe the window that is currently being used.
(A) Web Window
(B) display area
(C) WordPad Window
(D) active window
(E) monitor
Ans : (D)


4. CPU is an abbreviation for—
(A) central programming unit
(B) central processing unit
(C) computer processing unit
(D) computer protocol unit
(E) central protocol unit
Ans : (B)

Friday, October 14, 2011

Thursday, August 25, 2011

International Organisations and their Headquarters




Organisation Headquarters
UNO New York
UNICEF New York
UNESCO Paris
UNIDO Vienna
WHO Geneva
UNFPA New York
ILO Geneva
IMF Washington DC
WTO Geneva
International Court Of Justice The Hague
International Atomic Energy Agency Vienna
World Bank Washington D.C.
International Committee of the Red Cross Geneva
International Maritime Organisation London
Universal Postal Union Berne
Food and Agricultural Organisation Rome
World Meteorological Organisation Geneva
SAARC Kathmandu
Amnesty International London
Transparency International Berlin
World Intellectual Property Organization Geneva
International Renewable Energy Agency Abu Dhabi (UAE) (Interim HQs)
Commonwealth of Nations London
International Standards Organisation Geneva

Saturday, August 20, 2011

Corporation Bank Probationary Officers Exam. - 2011


English Language 


(Exam Held on 16-1-2011)

Directions—(Q. 1 to 5) Rearrange the following five sentences (1), (2), (3), (4) and (5) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them—
(1) “What is waste of my tax money”, I thought, walking past the people having free Californian Chardonnay.
(2) “Speak to her”, he said, “She's into books”.
(3) The friend who had brought me there noticed my noticing her.
(4) In late 2003, I was still paying taxes in America, so it horrified me that the US Consulate was hosting a “Gallo drinking appreciation event”.
(5) Behind them, a pianist was playing old film tunes, and a slim short woman was dancing around him.

1. Which of the following would be the FOURTH sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (C)

2. Which of the following would be the FIRST sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (D)

3. Which of the following would be the FIFTH (LAST) sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (B)


4. Which of the following would be the SECOND sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)

5. Which of the following would be the THIRD sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (E)

Directions—(Q. 6 to15) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The Right of Children to Free and Compulsory Education (RTE) Act, 2009, which came …(6)… effect in April this year, is meant to transform the education sector and take India closer to the goal of universal schooling. But with admissions to the new academic session just …(7)… the corner, it is fast becoming clear that …(8)… well-intentioned ideas into …(9)… will take some doing. For a start, the guidelines for admissions under the RTE prohibit schools from conducting any sort of student profiling. The stress on a random yet justifiable admission process means that schools will have to resort to something as quirky as a lottery system. However, leaving admission to a good school to pure …(10)… will only incentives manipulations, defeating the very essence of RTE.

The main problem facing the education sector is that of a resource crunch. The provisions for ensuring universal access to education are all very well, …(11)… we have the infrastructure in place first. Brick and mortar schools need to precede open admission and not the …(12)… way around. In that sense, legislators' assessment of ground realities is …(13)… target when they endorse the closure of tens of thousands of lowcost private schools for not meeting the minimum standards of land plot, building specifications and playground area as laid out in the RTE Act. Instead of bearing down …(14)… on private schools for failing to conform to abstract bureaucratic criteria, efforts to bring about universal education should focus on upgrading and expanding the existing government school infrastructure to accommodate all. Only then can we ensure the much-needed supply-demand …(15)… in the education sector.

6. (A) with
(B) for
(C) on
(D) into
(E) in
Ans : (D)

7. (A) around
(B) near
(C) into
(D) about
(E) reaching
Ans : (A)

8. (A) forming
(B) translating
(C) having
(D) taking
(E) framing
Ans : (B)

9. (A) affect
(B) ideas
(C) practice
(D) concept
(E) procedure
Ans : (C)

10. (A) benefit
(B) merit
(C) chance
(D) basis
(E) method
Ans : (C)

Wednesday, May 18, 2011

BANK PROBATIONARY OFFICERS GENERAL INTELLIGENCE QUESTIONS FOR -2011 Bank Exam





1.In a certain code language, ’3a, 2b, 7c’ means ‘Truth is Eternal’; ’7c, 9a, 8b, 3a’ means ‘Enmity is not Eternal’ and 6a, 4d, 2b, 8b’ means ‘Truth does not perish’. Which of the following means ‘enmity’ in that language?
(a) 3a
(b) 7c
(c) 8b
(d) 9a
Ans (d)     
 2.  In a certain code language, ‘po ki top ma’ means ‘Usha is playing cards’; ‘Kop ja ki ma’ means ‘Asha is playing tennis’; ki top sop ho’ means ‘they are playing football’; and ‘po sur kop’ means ‘cards and tennis’. Which word in that language means ‘Asha’?
(a) ja 
(b) ma
(c) kop
(d) top 
Ans (a)   
 3. A girl was born on September 6, 1970, which happened to be a Sunday. Her birthday has again fall on Sunday in
(a) 1975
(b) 1976
(c) 1977
(d) 1981
 Ans (d)     
4. A long rope has to be cut to make 23 small pieces. If it is double folded to start with how many times does it need to be cut?
(a) 9
(b) 23
(c) 11
(d) 12 
Ans (c)   
  5. There are 19 hockey players in a club. On a particular day 14 were wearing the hockey shirts prescribed, while 11 were wearing the prescribed hockey pants. None of them was without either hockey pants or hockey shirts. How many were in complete hockey uniform?
(a) 8
(b) 6
(c) 9
(d) 7 
Ans (b)       

Wednesday, April 27, 2011

BANK OF BARODA P.O. EXAM SOLVED PAPER



BANK OF BARODA EXAM SOLVED PAPER
(EXAM HELD ON:13-03-2011)

INDIAN BANK P.O. Exam SOLVED PAPER


INDIAN BANK P.O. EXAM SOLVED PAPER
(EXAM HELD ON: 02-0102011)

Bank Book Search

To subscribe Bank Job Alert for free sms

ON bankkaypaper

at 9870807070
x

Pappu Bhi Padhega

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner