Showing posts with label solved paaper. Show all posts
Showing posts with label solved paaper. Show all posts

Monday, August 29, 2011

Most Commonly Spoken Languages



LanguageNumber of speakers
1.Chinese (Mandarin)1,300,000,000
2.English508,000,000
3.Hindustani (Hindi and Urdu)497,000,000
4.Spanish392,000,000
5.Russian277,000,000
6.Arabic246,000,000
7.Bengali211,000,000
8.Portuguese191,000,000
9.Malay-Indonesian159,000,000
10.French129,000,000

YOUNGEST COUNTRIES IN WORLD

South Sudan (July, 2011)
Montenegro (July, 2006)
Serbia (July, 2006)
East Timor (2002)
Palau (1994)
Czech Republic (1993)
Eritrea (1993)
Slovakia (1993)
Bosnia/Hertzegovina (1992)

Thursday, August 25, 2011

TrophiesName with Game in Indian Sports


TROPHY
SPORTS
Agarwal Cup 
Badminton
Agha Khan Cup 
Hockey
All-India Women’s Guru Nanak Championship 
Hockey
Bandodkar Trophy 
Football
Bangalore Blues Challenge Cup
Basketball
Barna-Bellack Cup 
Table Tennis
Beighton Cup 
Hockey
Bombay Gold Cup 
Hockey
Burdwan Trophy 
Weight-lifting
Charminar Trophy 
Athletics
Chadha Cup 
Badminton
C. K. Naydu Trophy 
Cricket
Chakoia Gold Trophy 
Football
Divan Cup 
Badminton
Deodhar Trophy 
Cricket
Duleep Trophy 
Cricket
D. C. M. Cup 
Football
Durand Cup 
Football
Dhyan Chand Trophy 
Hockey
Dr. B. C. Roy Trophy (Junior)
Football
Ezra Cup 
Polo
F. A. Cup 
Football
G. D. Birla Trophy 
Cricket
Ghulam Ahmed Trophy 
Cricket
Gurmeet Trophy 
Hockey
Gura Nanak Cup 
Hockey
Gyanuati Devi Trophy 
Hockey
Holkar Trophy 
Bridge
lrani Trophy 
Cricket
I. F. A. Shield 
Football
lndira Gold Cup 
Hockey
Jawaharlal Challenge 
Air Racing
Jaswant Singh Trophy 
Best Services Sportsman 
Kuppuswamy Naidu Trophy
Hockey
Lady Rattan Tata Trophy 
Hockey
MCC Trophy 
Hockey
Moinuddaula Gold Cup 
Cricket
Murugappa Gold Cup 
Hockey
Modi Gold Cup 
Hockey
Narang Cup 
Badminton
Nehru Trophy 
Hockey
Nixan Gold Cup 
Football
Obaid Ullah Gold Cup 
Hockey
Prithi Singh Cup 
Polo
Rani Jhansi Trophy 
Cricket
Ranjit Trophy 
Cricket
Rangaswami Cup 
Hockey
Ranjit Singh Gold Cup 
Hockey
Rajendra Prasad Cup 
Tennis
Ramanujan Trophy 
Table Tennis
Rene Frank Trophy 
Hockey
Radha Mohan Cup 
Polo
Raghbir Singh Memorial 
Football
Rohinton Baria Trophy 
Cricket
Rovers Cup 
Football
Sanjay Gold Cup 
Football
Santosh Trophy 
Football
Sir Ashutosh Mukherjee 
Football
Subroto Cup 
Football
Scindia Gold Cup 
Hockey
Sahni Trophy 
Hockey
Sheesh Mahal Trophy 
Cricket
Todd Memorial Trophy 
Football
Tommy Eman Gold Cup 
Hockey
Vittal Trophy 
Football
Vizzy Trophy 
Cricket
Vijay Merchant Trophy 
Cricket
Wellington Trophy 
Rowing

LEADERS OF COUNTRIES IN WORLD

Africa

Friday, July 1, 2011

Bank of India Probationary Officers Exam 2010






General Awareness (Held on 31-10-2010)
 
1. The Business Correspondence Model being adopted by the banks provides Banking facilities to which of the following ?
(A) Only Corporate borrowers
(B) Only Weaker sections the society and people of small villages
(C) Only those who are taking housing loans
(D) All (A), (B) and (C) above
(E) None of these
Ans : (B)

2. The concept of ‘Carbon Credit’ is associated with which of the following areas ?

(A) Protection of environment
(B) Women empowerment
(C) Development of rural infrastructure
(D) Development of coal mines
(E) None of these
Ans : (A)

3. As we all know Government is paying much attention to improve Public Distribution System (PDS) in our country. Which of the following have been the achievements of the PDS uptill now, owing to which Government wants to further improve it ?

[Pick up correct statement(s).]
1. After implementing PDS in India, no famine was reported. PDS was always there to give people at least the bare minimum to survive.
2. A drought of 1987 was worst in this century but PDS played a vital role in overcoming the drought.
3. Now PDS is feeding the poorest of the poor in this country.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3 are correct
(E) None of these
Ans : (B)


4. Global Micro Credit Summit-2011 will be organized in which of the following countries ?
(A) Britain
(B) South Africa
(C) Spain
(D) Italy
(E) None of these
Ans : (C)

5. Many times we read about SHGs in financial newspapers. What is the full form of the term ?
(A) Small Help Groups
(B) Self Help Groups
(C) Small Hope in Growths
(D) Self Hope Groups
(E) None of these
Ans : (B)

Thursday, June 23, 2011

SBI PO EXAM 2010 REASONING QUESTIONS




1. If it is possible to make only one meaningful word with the Third, Seventh, Eighth and Tenth letters of the word COMPATIBILITY, which of the following would be the last letter of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word can be formed, give your answer as ‘Y’.
(A) I
(B) B
(C) L
(D) X
(E) Y
Ans : (B)
2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) Stem
(B) Tree
(C) Root
(D) Branch
(E) Leaf
Ans : (B)
3. How many meaningful three letter English words can be formed with the letters AER, using each letter only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four
Ans : (D)
4. In a certain code FINE is written HGPC.
How is SLIT written in that code ?
(A) UTGR
(B) UTKR
(C) TUGR
(D) RUGT
(E) None of these
Ans : (E)
5. If ‘Apple’ is called ‘Orange’, ‘Orange’ is called ‘Peach’, ‘Peach’ is called ‘Potato’, ‘Potato’ is called ‘Banana’, ‘Banana’ is called ‘Papaya’ and ‘Papaya’ is called ‘Guava’, which of the following grows underground ?
(A) Potato
(B) Guava
(C) Apple
(D) Banana
(E) None of these
Ans : (D)
6. If the digits in the number 86435192 are arranged in ascending order, what will be the difference between the digits which are second from the right and fourth from the left in the new arrangement ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) None
Ans : (D)
7. Each vowel of the word ADJECTIVE is substituted with the next letter of the English alphabetical series, and each consonant is substituted with the letter preceding it. How many vowels are present in the new arrangement ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)
8. If in a certain language LATE is coded as 8&4$ and HIRE is coded as 7*3$ then how will HAIL be coded in the same language ?
(A) 7&8*
(B) &7*8
(C) 7*&8
(D) 7&*8
(E) None of these
Ans : (D)
9. How many such pairs of letters are there in word ENGLISH, each of which has as many letters between its two letters as there are between them in the English alphabets ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (E)
10. In a certain code ‘na pa ka so’ means ‘birds fly very high’, ‘ri so la pa’ means ‘birds are very beautiful’ and ‘ti me ka bo’ means ‘the parrots could fly’. Which of the following is the code for ‘high’ in that language ?
(A) na
(B) ka
(C) bo
(D) so
(E) None of these
Ans : (A)

Tuesday, June 14, 2011

Punjab National Bank Clerk Exam English Solved paper 2010


English Language : Solved Paper(Held on 4-4-2010) 
Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed inbold to help you locate them while answering some of the questions.

Once upon a time, there lived an old lion. The lion, the king of the forest had grown old. He became frail and due to this, he could not hunt for food. With each passing day he became more and more weak. He realized that he would not live for long if it continued like that. He thought how could he arrange for his food ? After pondering over it for quite some time, he decided that he should have an assistant.

The lion thought that a fox would be the best person to handle this position as he was intelligent and clever. He summoned the fox and said, “Dear friend, I have always liked you because you are smart. I want to appoint you as my minister and advise me on all the affairs of the forest”. The old lion also asked the fox, that since he was the king of the forest, he should not have to hunt for his food. With respect to this, the fox’s first duty as minister was to bring him an animal to eat every day. The fox could not refuse the king and accepted the offer.

After the conversation, the fox went out to find an animal for the lion. On the way, he met a fat donkey. He said “My friend, I have got good news for you. You are very lucky. Our king, the lion has chosen you to be his chief minister. He asked me to meet you and inform you about his decision.” The donkey was scared of the lion and said, “I am afraid of the lion. He might kill me and eat me up. Why has he chosen me as his chief minsiter ? I am not even fit enough to be a minster as I am not as intelligent as other animals.” The clever fox laughed and, said, “Dear, you don’t know your great qualities. Our king is dying to meet you. He has chosen you because you are wise, gentle, and hard working. By serving the king, you will be the second most powerful animal of our forest. Imagine, all the other animals will respect you and seek favours from you.” “You must not lose your greatest chance in life.” So, the poor donkey was convinced and got ready to go along with the fox.

In this way, the fox managed to attract the donkey to the lion’s den. When the fox and the donkey approached, the lion was hungrier than ever. But he kept a smiling face and said, “Welcome, my dear friend. Come near me. You are my chief minister.” As the donkey came closer, the lion pounced on him and killed him instantly. The lion thanked the clever fox and was happy to get the food. As the lion sat down to take his meal, the fox said, “Your Majesty, I know you are very hungry but a king must take a bath before his meal”. The lion thought it was a good idea and told the fox to keep a watch on the carcass of the donkey”. The fox silently sat down to keep a watch of the donkey and thought to himslef, “I took all the trouble of getting the donkey here. It is I who deserve the best portion of the meal”. Thus, the fox cut open the head of the donkey and ate up the whole brain. When the lion returned he shouted, “What happened to the donkey’s brain ? I wanted to eat the brain first.” The fox smilingly replied, “Your majesty,
donkeys have no brains. If he had any, he would not have come near a lion at all”.

1. Why did the lion decide to have an assistant for him ?
(A) He was too lazy to hunt for himself
(B) He was old and weak and could not hunt any more
(C) He wanted someone to help him kill the fat donkey
(D) He could not handle the affairs of the forest alone
(E) None of these

2. Why did the lion select the fox as his assistant ?
(A) He had heard that the fox had good hunting skills
(B) He wanted the fox to take over as the king of the forest
(C) The fox had offered to let the lion have his leftovers
(D) He had planned to eat the fox after luring him to become his assistant
(E) None of these

3. Why did the fox say ‘our king is dying to meet you’ to the donkey ?
(A) The king would have died of hunger if the donkey did not meet him
(B) The king desperately wanted the donkey to be his chief minister as he was gentle and hard working
(C) The fox wanted to convince the donkey to come with him to the lion so that the lion could eat him
(D) The king wanted to meet the doneky since all other animals respected the donkey more than the king
(E) None of these

4. Which of the following best describes the donkey ?
(A) Honest
(B) Wicked
(C) Clever
(D) Opportunist
(E) Foolish

5. Which one of the phrases given below the following statement should be placed in the blank space provided so as to make a meaningfully correct sentence in the context of the passage ?
When the lion did not see any brain in the donkey’s head ……….
(A) he spared his life and let him go
(B) he got upset with the fox for having selected such a donkey
(C) he took his decision to make him the chief minister back
(D) the fox explained to him that donekys do not have any brains
(E) None of these


Monday, June 13, 2011

PUNJAB NATIONAL BANK CLERKS EXAM 04-04-2010





PUNJAB NATIONAL BANK CLERKS EXAM Which is Held on 04-04-2010.
in this paper Section 
1. Resaoning
2.English
3.Quantitative Aptitude

Thursday, June 9, 2011

CORPORATION BANK CLERKS 2009 SOLVED PAPER





Corporation Bank Clerk Recruitment Exam.,
Solved Paper (Based on Memory)
With Answare Hints


Paper Year 2009
Section : 
1: Reasoning Ability and Numerical Aptitude 100Que
2: English Language 50 Que
3: Clerical Aptitude 50 Que

Corporation Bank Clerk Exam English Solved Paper





Corporation Bank Clerk Exam., 2010
(Held on 12-9-2010)
English Language 

Directions—(Q. 1–10) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

There were three big fish living in a beautiful lake by the city. They were very close friends. All three of them were very different from one another. The first fish believed in fate. He thought things cannot be changed and what has to happen will happen, no matter what. The second fish was intelligent. He thought he knew how to solve a problem with his intelligence. The third fish was the wise one. He thought long and hard before acting.

One day, the fish were happily playing around in the water when the wise fish overheard a fisherman talking to another. “Look at that one, what a big fish… This lake is full of big fish. Let us come back tomorrow and catch them.”

On hearing the news, the fish hurriedly swam to his friends. “Let us get out of this lake before those fishermen come back. I know of a canal that can take us to another lake.” The intelligent fish said “I can take care of myself if the fishermen come.” The fish who believed in fate said “whatever has to happen will happen, I was born in this lake and I am not going to leave it. “The wise fish did not want torisk his life and so he took the route through the canal and left his friends.

The fishermen came back the next day and cast their nets. They caught many fish along with the two friends who stayed behind. The intelligent fish acted as if he was dead and escaped. The fishermen threw him back into the lake with all the other dead fish that were caught in the net. However, the fish who believed in fate was caught and killed.

1. Why did the fishermen come back to the lake the next day ?
(A) To admire its beauty
(B) To catch the nice big fish
(C) To take a break
(D) To count the fish
(E) None of these
Ans : (B)

2. Why did the wise fish leave the lake ?
(A) He overhead the fishermen talking about catching them
(B) He was tired of living in the lake
(C) He had a fight with his friends
(D) He was asked to leave by the Head fish
(E) None of these
Ans : (A)

3. How did the intelligent fish save his life ?
(A) He pleaded with the fishermen to let him go
(B) He escaped to another lake
(C) He jumped off the net
(D) He pretended to be dead
(E) None of these
Ans : (D)

4. What shocking news did the wise fish give his friends ?
(A) That he did not want to be friends with them any more
(B) That he was sick and dying
(C) That he had overheard the fishermen’s plans of catching them
(D) That he wanted to leave the lake
(E) None of these
Ans : (C)

5. How did the wise fish escape ?
(A) By taking a ride on the fishermen’s boat
(B) By pretending to be dead
(C) Only (A) and (B)
(D) From the canal
(E) None of these
Ans : (D)

Tuesday, May 31, 2011

Indian Bank probationary officers Exam General Awareness paper2011


GENERAL AWARENESS


Q.1 Which of the following carries out 'Open Market Operations?
(1) Finance Ministry     (2) External Affairs Ministry
(4) Planning Commission (5) Ministry of Commerce

Q. 2 Who among the folfowing Ministers will hold telecom portfolio in addition to his own portfolio till next reallotment?
(1) Kamal Nath        (2) Kapil Sibal
(4) Mamta Banerjee (5) None of these

Q. 3 Under provisions of which one of the following Acts, the RBI issues directives to the Banks in India?
(1) RBI Act  (2) Banking Regulation Act (3) Essential Commodities Act
(4) RBI and Banking Regulation Act (5) None of these

Q.4 On which one of the following 'Head of Expenses', the expenses of the Government of India are highest?
(1) Food subsidy (2) Fertilizer subsidy     (3) Pradhan Mantri Gram SadakYojana
(4) Maintenance of national highways     (5) Oil subsidy

Q.5 Which one of the following foreign agencies will assist the municipal agencies to improve quality of municipal schools through its School Excellence Programmes (SEP) ?
(1) IMF     (2) UNDP     (3) UNICEF     (4) ADB  (5) None of these

Friday, March 25, 2011

Bank of Baroda (Paper) Logical Ability Practice Question Answers




Directions (Q 1–5): In each of the letter series, find the missing letters.
1. a – c c a b c – a b – c – b c c1. b a c c
2. b c c a
3. c b c a
4. c c b a
5. c a b c
2. b b c – b – c a b b – a – b c a1. b c a b
2. a c b b
3. a b c b
4. c a b b
5. a d b c
3. x x – y – x x x x y – x x x x y – x1. y x y y
2. y x x x
3. x y x x
4. x y y y
5. x x x y
4. a a – c – a b c a – b c a a b –1. c a a b
2. a a c b
3. b a a c
4. b a c a
5. None of these
5. c c b – c – b a c c – a – c b a1. b c a c
2. a b c c
3. c c b a
4. a c b c
5. None of these

NABARD Bank Officers Exam., 2008: Reasoning



NABARD Bank Officers Exam., 2008: Reasoning
(Held On 30–3–2008)


1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) Clove
(B) Cinnamon
(C) Pepper
(D) Cardamom
(E) Apricot

2. How many such pairs of letters are there in the word EXPERIMENT each of which have as many letters between them in the word as they have in the English alphabet ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

3. How many meaningful English words can be made from the letters EOPR, using each letter only once ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

4. Pointing to a photograph Rasika said “He is the grandson of my grandmother’s only son.” How is the boy in photograph related to Rasika ?
(A) Son
(B) Nephew
(C) Brother
(D) Cannot be determined
(E) None of these

5. In a certain code ‘open the door’ is written as ‘ka te jo’ ‘door is closed’ is written as ‘jo pa ma’ and ‘this is good’ is written as ‘la ra pa’. What is the code for ‘closed’ ?
(A) ma
(B) pa
(C) jo
(D) ka
(E) None of these

Wednesday, March 23, 2011

Hadoti Kshetriya Gramin Bank Clerk Exam., 2010 Solved Paper


English Language 
(Exam Held on 12-12-2010)

Directions—(Q. 1 to 15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

Once upon a time, there was a royal elephant which used to reside in the premises of the king's palace. The elephant was very dear to the king, so he was well-fed and welltreated. There was also a Dog who lived near the Elephant's shed. He was very weak and skinny. He was always fascinated by the smell of rich sweet rice being fed to the royal elephant.

One day, the Dog could no longer resist the aroma of the rice and somehow managed to sneak into the Elephant's shed. He ate the grains of sweet rice that fell from the Elephant's mouth. He liked the rice so much, that he started going there daily to eat the rice. For days, the huge Elephant didn't notice the small dog as he was busy enjoying the delicious food. Gradually, the Dog grew bigger and stronger, eating such rich food. Finally, the Elephant noticed him and allowed him access to the food.

The Elephant enjoyed the company of the Dog and started sharing his food with him. They also started spending time with each other and soon became good friends. They ate together, slept together and played together. While playing, the Elephant would hold the Dog, in his trunk and swing him back and forth. Soon neither of them was happy without the other. They became great friends and didn't want to be separated from each other.

Then one day, a man saw the Dog and asked the Elephant-keeper, “I want to buy this Dog. What price do you want for it ?” The Elephantkeeper didn't own the Dog, but sold it and extracted a sum of money from this deal. The man took the Dog to his home village, which was quite far away. The King's Elephant became very sad after this incident. He missed his friend a lot and started neglecting everything. He didn't want to do anything without his dear friend, so he stopped eating, drinking and even bathing.

Finally, the Elephant-keeper reported this to the King; however he didn't mention anything about the Dog. The King had a wise minister, who was known for his keen understanding of animals. The King ordered the minister, “Go to the Elephant’s shed and find out the reason for the Elephant's condition”. The intelligent minister went to the Elephant shed and found the Elephant very sad. He examined the Elephant and asked the Elephant-keeper, “There is nothing wrong with this Elephant's body, then why does he look so sad ? I think this Elephant is grief stricken, possibly due to the loss of a dear friend. Do you know, if this Elephant shared a close friendship with anyone ?”

The Elephant-keeper said, “There was a Dog who used to eat, sleep and play with the Elephant. He was taken by a stranger three days ago”. The minister went back to the King and said, “Your majesty, in my opinion, the royal Elephant is not sick, but he is lonesome without his dear friend, the Dog”. The King said, “You're right, friendship is one of the most wonderful things of life. Do you know where that Dog is ?”

The Minister replied, “Elephantkeeper has informed me that a stranger took him away and he doesn't know his whereabouts”. The King asked, “How can we bring back my Elephant's friend and make him happy again ?” The Minister suggested, “Your Majesty, make adeclaration, that whoever has the dog that used to live at the royal Elephant's shed, will be penalized”. The King did the same and the man who had taken the dog, instantly turned him loose when he heard the proclamation.

As soon as he was freed, the Dog ran back as fast as he could, to the Elephant's shed. The Elephant was so delighted to see the Dog that he picked his friend up with his trunk and swung him back and forth. The Dog wagged his tail, while the Elephant's eyes sparkled with happiness. The King was content to see the Elephant happy once again and rewarded the minister for his wise judgement.

1. What was the Minister's diagnosis of the Elephant's condition ?
(A) The Elephant hated his keeper
(B) The Elephant was lonely
(C) The Elephant was starving
(D) The Elephant had hurt his leg and was in pain
(E) None of these
Ans : (B)

2. What method did the Minister suggest to the King, to get back the Dog ?
(A) To declare that whoever had that particular Dog, would be punished
(B) To keep a bowl of rice for the Dog in the Elephant's shed so that he could be lured back to the palace
(C) To command the Elephantkeeper to look for the Dog in the village
(D) To persuade the Elephant to call out to the Dog
(E) None of these
Ans : (E)

3. Why had the Elephant become very sad ?
(A) He no longer got his daily bowl of rice
(B) He was unhappy with the King for having sold the Dog
(C) He missed his friend–the Dog
(D) He was sold to an unknown man by his keeper
(E) None of these
Ans : (C)


4. What did the Elephant-keeper do to the Dog ?
(A) He sold the Dog to an unknown man for a price
(B) He hit the Dog as the Dog was eating the Elephant's food
(C) He killed the Dog
(D) He complained to the King about the Dog
(E) None of these
Ans : (A)

5. Which of the following would be the most appropriate title for the passage ?
(A) Friends and Enemies
(B) The Playful Dog
(C) The King and the Minister
(D) The Elephant-keeper
(E) The Bond of Friendship
Ans : (E)

Bank Book Search

To subscribe Bank Job Alert for free sms

ON bankkaypaper

at 9870807070
x

Pappu Bhi Padhega

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner