Showing posts with label corporation bank. Show all posts
Showing posts with label corporation bank. Show all posts

Saturday, August 20, 2011

Corporation Bank Probationary Officers Exam. - 2011


English Language 


(Exam Held on 16-1-2011)

Directions—(Q. 1 to 5) Rearrange the following five sentences (1), (2), (3), (4) and (5) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them—
(1) “What is waste of my tax money”, I thought, walking past the people having free Californian Chardonnay.
(2) “Speak to her”, he said, “She's into books”.
(3) The friend who had brought me there noticed my noticing her.
(4) In late 2003, I was still paying taxes in America, so it horrified me that the US Consulate was hosting a “Gallo drinking appreciation event”.
(5) Behind them, a pianist was playing old film tunes, and a slim short woman was dancing around him.

1. Which of the following would be the FOURTH sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (C)

2. Which of the following would be the FIRST sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (D)

3. Which of the following would be the FIFTH (LAST) sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (B)


4. Which of the following would be the SECOND sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)

5. Which of the following would be the THIRD sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (E)

Directions—(Q. 6 to15) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The Right of Children to Free and Compulsory Education (RTE) Act, 2009, which came …(6)… effect in April this year, is meant to transform the education sector and take India closer to the goal of universal schooling. But with admissions to the new academic session just …(7)… the corner, it is fast becoming clear that …(8)… well-intentioned ideas into …(9)… will take some doing. For a start, the guidelines for admissions under the RTE prohibit schools from conducting any sort of student profiling. The stress on a random yet justifiable admission process means that schools will have to resort to something as quirky as a lottery system. However, leaving admission to a good school to pure …(10)… will only incentives manipulations, defeating the very essence of RTE.

The main problem facing the education sector is that of a resource crunch. The provisions for ensuring universal access to education are all very well, …(11)… we have the infrastructure in place first. Brick and mortar schools need to precede open admission and not the …(12)… way around. In that sense, legislators' assessment of ground realities is …(13)… target when they endorse the closure of tens of thousands of lowcost private schools for not meeting the minimum standards of land plot, building specifications and playground area as laid out in the RTE Act. Instead of bearing down …(14)… on private schools for failing to conform to abstract bureaucratic criteria, efforts to bring about universal education should focus on upgrading and expanding the existing government school infrastructure to accommodate all. Only then can we ensure the much-needed supply-demand …(15)… in the education sector.

6. (A) with
(B) for
(C) on
(D) into
(E) in
Ans : (D)

7. (A) around
(B) near
(C) into
(D) about
(E) reaching
Ans : (A)

8. (A) forming
(B) translating
(C) having
(D) taking
(E) framing
Ans : (B)

9. (A) affect
(B) ideas
(C) practice
(D) concept
(E) procedure
Ans : (C)

10. (A) benefit
(B) merit
(C) chance
(D) basis
(E) method
Ans : (C)

Thursday, June 9, 2011

CORPORATION BANK CLERKS 2009 SOLVED PAPER





Corporation Bank Clerk Recruitment Exam.,
Solved Paper (Based on Memory)
With Answare Hints


Paper Year 2009
Section : 
1: Reasoning Ability and Numerical Aptitude 100Que
2: English Language 50 Que
3: Clerical Aptitude 50 Que

Corporation Bank Clerk Exam English Solved Paper





Corporation Bank Clerk Exam., 2010
(Held on 12-9-2010)
English Language 

Directions—(Q. 1–10) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

There were three big fish living in a beautiful lake by the city. They were very close friends. All three of them were very different from one another. The first fish believed in fate. He thought things cannot be changed and what has to happen will happen, no matter what. The second fish was intelligent. He thought he knew how to solve a problem with his intelligence. The third fish was the wise one. He thought long and hard before acting.

One day, the fish were happily playing around in the water when the wise fish overheard a fisherman talking to another. “Look at that one, what a big fish… This lake is full of big fish. Let us come back tomorrow and catch them.”

On hearing the news, the fish hurriedly swam to his friends. “Let us get out of this lake before those fishermen come back. I know of a canal that can take us to another lake.” The intelligent fish said “I can take care of myself if the fishermen come.” The fish who believed in fate said “whatever has to happen will happen, I was born in this lake and I am not going to leave it. “The wise fish did not want torisk his life and so he took the route through the canal and left his friends.

The fishermen came back the next day and cast their nets. They caught many fish along with the two friends who stayed behind. The intelligent fish acted as if he was dead and escaped. The fishermen threw him back into the lake with all the other dead fish that were caught in the net. However, the fish who believed in fate was caught and killed.

1. Why did the fishermen come back to the lake the next day ?
(A) To admire its beauty
(B) To catch the nice big fish
(C) To take a break
(D) To count the fish
(E) None of these
Ans : (B)

2. Why did the wise fish leave the lake ?
(A) He overhead the fishermen talking about catching them
(B) He was tired of living in the lake
(C) He had a fight with his friends
(D) He was asked to leave by the Head fish
(E) None of these
Ans : (A)

3. How did the intelligent fish save his life ?
(A) He pleaded with the fishermen to let him go
(B) He escaped to another lake
(C) He jumped off the net
(D) He pretended to be dead
(E) None of these
Ans : (D)

4. What shocking news did the wise fish give his friends ?
(A) That he did not want to be friends with them any more
(B) That he was sick and dying
(C) That he had overheard the fishermen’s plans of catching them
(D) That he wanted to leave the lake
(E) None of these
Ans : (C)

5. How did the wise fish escape ?
(A) By taking a ride on the fishermen’s boat
(B) By pretending to be dead
(C) Only (A) and (B)
(D) From the canal
(E) None of these
Ans : (D)

Bank Book Search

To subscribe Bank Job Alert for free sms

ON bankkaypaper

at 9870807070
x

Pappu Bhi Padhega

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner